Popularne przetwory naturalne

Robienie zapasów na zimę jest czymś normalnym w świecie zwierząt, ale także naszym. Pomimo, że w sklepach spożywczych znajdziemy wszystko przez cały rok, to wiele osób samodzielnie przygotowuje przeróżne przetwory na jesień i zimę.

Z czego robimy przetwory?

przetwory naturalneChyba każda babcia i mama, pod koniec lata i z początkiem jesieni, gromadzi przeróżne warzywa i owoce, z których potem będzie przygotowywać przepyszne przetwory naturalne. Domowe wyroby są zdecydowanie lepsze niż kupione i przede wszystkim nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Przede wszystkim robimy soki z truskawek, które można kupić jeszcze w lipcu na targowiskach. Soki malinowe, z jeżyn czy przeróżne dżemy i powidła śliwkowe. Wystarczy mieć odpowiednio dużo owoców i cukier aby przygotować pyszne przetwory, które cała rodzina będzie spożywać do późnej wiosny. Poza owocami, wykorzystywane są także warzywa. Szczególnie często są wybierane ogórki,  których przygotowuje się kiszonki. Choć tak naprawdę kisić można niemalże wszystko, nawet buraki, cukinię, pomidory czy patisony. Z końcem lata i początkiem jesieni, można kupić pyszne pomidory w wielu odmianach, z których gospodynie domowe przygotowują gęste przeciery i intensywne w smaku soki. Właściwie przygotowane przetworzy, mogą stać w chłodnym miejscu nawet przez kilka lat i się nie zepsują. Choć wymaga to sporo pracy i czasu, to warto, ponieważ ich smak jest wyśmienity i dodatkowo mają niesamowicie dużo witamin, które są nam konieczne w diecie w sezonie zimowym.

Znawczynie polskiej kuchni, z pewnością powiedzą, że w przetworach może się znaleźć wszystko, wystarczy wiedzieć jak je przyrządzić. Przetwory z pewnością zastępują nam świeże i naturalne owoce oraz warzywa, których nie znajdziemy w zimie w sklepach spożywczych.