Wiele lat temu w mieszkaniach i domach, szczególnie w kuchni, można było natrafić na linoleum. Nie było to rozwiązanie szczególnie ładne, ale dość tanie i powszechnie dostępne. Z powodu wspomnień związanych z linoleum niewiele osób decydowało się kłaść w domach wykładziny podłogowe, jednak powoli ten tren ulega zmianie.

Wytrzymałe i estetyczne wykładziny PCV

wykładzina podłogowa pcvObecnie na rynku dostępne są trzy rodzaje wykładzin podłogowych: wykonane z PCV, z linoleum oraz z kauczuku. Linoleum, jak materiał niewodoodporny, najgorzej z tych trzech reaguje na wilgoć. Jego zaletą jest jest jednak naturalność, podlega więc biodegradacji. Wykładziny kauczukowe są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia, jednak wadą jest wysoka cena. Przy dużej kuchni może to być poważny koszt. Ostatnie rozwiązanie, czyli wykładzina podłogowa PCV, jest bardzo popularne. PCV jest znacznie tańsze niż kauczuk, więc koszt położenia takiej wykładziny jest o wiele niższy. PCV cechuje się dobrą odpornością na ścieranie i nie zaszkodzi mu np. tłuszcz, a wypadki z rozlaniem lub zrzuceniem czegoś tłustego w kuchni są powszechne. Wykładziny PCV łatwo jest utrzymać w czystości z pomocą wody i odpowiedniego detergentu, przeznaczonego do takich właśnie powierzchni. Jeśli wykładzina ma znaleźć się właśnie w kuchni, to można wybrać tę o dość dużej grubości – 4 mm – która jest miękka, a do tego dobrze tłumi każdy hałas. Będzie dla nas wygodniejsza, jeśli w kuchni, stojąc, spędzimy nawet kilka godzin.

Wybór wzorów wykładzin PCV jest ogromny. Producenci mają w ofercie wykładziny wyglądające jak parkiet albo deski z litego drewna. Nie brakuje wzorów imitujących płytki albo metal. Znajdą się też imitacje marmuru albo wzór drobnych kamyczków. Dzięki temu wykładzinę można doskonale dopasować do wystroju kuchni.